سرزمین کهن ایران خاستگاه تمدنهایی است که بشریت امروز خود را وامدار تفکر متعالی و غنای فرهنگی این تمدنها میداند. یکی از بارزترین وجوه تبلور هوش و خردمندی مردمان این سرزمین، قدردانی و تکریم آب به عنوان تجسمی از روشنایی، پاکی و حیات بشری است. نگاه قدسی به آب در دین مبین اسلام نیز همواره ایرانیان را بر آن داشته است که به استفاده صحیح و مدیریت اصولی آب، توجه ویژهای داشته باشند. در حال حاضر، با توجه به افزایش تقاضای آب برای توسعه کشور از یک سو و محدودیت منابع آبی از سوی دیگر، مدیریت مصرف و هدررفت آب به یک ضرورت اجتناب ناپذیر تبدیل شده است.
با توجه به برگزاری موفقیت آمیز اولین همایش ملی مدیریت مصرف و هدررفت آب در سال 1396 در پردیس فنی مهندسی شهید عباسپور دانشگاه شهید بهشتی، پیشنهاد برگزاری دومین همایش مدیریت مصرف آب با رویکرد کاهش هدررفت و بازیافت توسط آب انجمن آب و فاضلاب ایران، دانشکده مهندسی شیمی پردیس دانشکده های فنی دانشگاه تهران (مهد آموزش عالی کشور) به عنوان محل برگزاری همایش انتخاب شد و فعالیت دبیرخانه آن در محل دفتر کرسی یونسکو در بازیافت آب دانشگاه آغاز گردید. از جمله ویژگیهای این همایش که با حمایت شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور برگزار میشود همکاری نزدیک و انتقال واقعی تجربه و دانش بین صنعت و دانشگاه بوده که در زیر چتر یک انجمن تخصصی (انجمن آب و فاضلاب ایران) برگزار میگردد. کمیته های تخصصی تلفات آب و بازیافت آب انجمن آب و فاضلاب ایران در برنامه ریزی علمی و برگزاری همایش مشارکت فعال خواهند داشت. ساختار این همایش میتواند الگویی برای برگزاری همایشهای مشابه علمی در کشور باشد. از دیگر ویژگیهای این همایش، کاربردی و تخصصی بودن آن بوده که چند وجهی بودن موضوع مدیریت مصرف و پیچیدگیهای کاهش هدررفت و بازیافت آب، برگزاری چنین همایشی را طلب میکند.
همایش حاضر دارای مجوز برگزاری از پایگاه استنادی جهان اسلام (ISC) است و کلیه مقالات همایش علاوه بر این پایگاه، در پایگاه سیویلیکا نیز نمایه خواهند شد. همچنین مقالات برتر این همایش برای چاپ به مجلات علمی مرتبط معرفی خواهند شد. در این همایش علاوه بر ارائه مقالات، سه نشست تخصصی با موضوعات مدیریت مصرف، کاهش هدررفت و بازیافت آب، در نظر گرفته شده است. در این نشستها در کنار متخصصین صنعت، مسئولین اجرایی و اساتید دانشگاه، نمایندگانی از نهادهای مختلف از جمله مجلس شورای اسلامی، شهرداری، قوه قضائیه، سازمان نظام مهندسی، مهندسین مشاور و پیمانکاران دعوت بعمل آمده تا مشکلات و چالشهای موجود در موضوعات همایش را مورد بررسی قرار دهند.
از دیگر برنامه های این همایش، برگزاری چندین کارگاه آموزشی با موضوعات متفاوت است. برگزاری نمایشگاه، برنامه جنبی دیگر همایش است که شرکتهای صنعتی، مشاور و پیمانکار فعالیتها و محصولات خود را ارائه خواهند کرد. برنامه های متنوع دیگری نیز در همایش پیش بینی شده که از جمله آنها برگزاری کلینیک صنعت است مراجعین میتوانند پرسشهای نظری و مشکلات عملی خود را در زمینه موضوع همایش از اساتید و متخصصین با تجربه، به صورت مستقیم سؤال کنند. در مراسم اختتامیه همایش، استاد پیشکسوت نمونه کشوری معرفی و از ایشان تجلیل خواهد شد. علاوه بر معرفی مقالات و غرفه برتر، از پایان نامه های برگزیده کارشناسی ارشد و دکترا در زمینه مدیریت مصرف، کاهش هدررفت و بازیافت آب نیز قدردانی خواهد شد. آخرین روز همایش، نیز به بازدیدهای تخصصی اختصاص داده شده است.
امید است برگزاری این همایش که افزون بر ماهیت علمی به زیور کاربردی نیز آراسته شده بتواند به انتقال تجربه و افزایش سطح معلومات شرکت کنندگان محترم منجر شود. انشااله در سالهای آینده بتوان این همایش را در سطوح منطقه ای و بین المللی برگزار کرد.
مسعودتابش- رئیس شورای سیاست گذاری همایش